Bushings Soft, Hard, Tall

Longboard Bushings

Bushings hebben enorme impact op hoe jou board stuurt, het dus van groot belang om de juiste bushings uit te kiezen voor jouw stijl en voorkeuren.

Waarom longboard bushings vervangen?

De bushings die je meegeleverd krijgt met je longboard trucks, ook wel ‘stock bushings' genoemd, zijn vaak niet niet afgestemd op jouw gewicht en rijstijl. Deze stock bushings hebben een bepaalde vorm en hardheid, die vaak te zacht of juist te hard is. Ben je een rijder die niet zoveel weegt, dan kan je moeite hebben het board te laten sturen. Aan de andere kant wanneer je een zwaardere rijder bent en de bushings zijn te zacht, dan voelt je longboard instabiel aan.

Ook gaan de bushings minder lang mee dan je longboard truck. De veerkrachtigheid van je bushing neemt namelijk af naarmate de bushing ouder wordt. Merk je dat je truck niet meer zo soepel stuurt, of veert de truck na het sturen niet meer terug naar het midden? Dan weet je dat het tijd is om je bushings te vervangen.

Positietermen bushings

In elke truck zitten twee bushings, ééntje aan de wegkant ook wel ‘Road Side' genoemd (RS) en één aan de kant van het board ook wel ‘Board Side ‘ genoemd (BS). Een andere benaming is ‘top bushing' en ‘bottom bushing', waarbij de top bushing zich aan de bovenkant van je truck bevindt wanneer je het board omdraait. Deze twee bushings kunnen van elkaar verschillen dus onthoudt goed welke waar zit tijdens onderhoud.

Durometer

Bushings, net zoals wielen, kunnen verschillen in de hardheid en worden wederom gemeten door de durometer schaal. Ook geldt hier dat zacht een laag getal en een hoog getal een harde bushing is, een voorbeeld; 60A is heel zacht en 100A is heel hard! Bij een hardere bushing moet je meer druk uitoefenen om de truck te laten sturen en is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Merken geven daarom vaak een indicatie welke hardheid bushing wordt aanbevolen bij welk lichaamsgewicht.

Shapes

De vorm van de bushing heeft naast de durometer ook veel invloed op het stuurgedrag van jouw board. Meest voorkomend zijn de Cone en de barrel bushing en vind je vaak standaard meegeleverd met de trucks. Andere vormen zijn bijvoorbeeld de ‘stepped barrel', en de ‘stepped cone'.

Diameter

Hoe wijder de bushing is, hoe meer kracht je nodig hebt om een bepaalde hoeveelheid stuur uit de bushing te krijgen en worden doorgaans gebruikt voor meer stabiliteit. Deze bushing worden voornamelijk ingezet bij hoge snelheden en bevatten daarbij vaak een hoge durometer, maar omdat de bushing eerder, en meer tegendruk genereert kan dezelfde bushing ook in een lagere durometer het geprefereerde stuurgevoel opleveren. Een voorbeeld; wanneer een truck instabiel aanvoelt op cruise snelheid, kan je voor een zachtere brede bushing kiezen zodat de stabiliteit verhoogt wordt terwijl de truck nog steeds ver kan sturen.

Hoogtes

Naast de verschillende hardheden en vormen die een bushing kan hebben, kunnen ze ook in hoogtes verschillen (soms zelfs in een en dezelfde truck!). Daarom passen niet alle bushings in jouw trucks. De verschillende hoogtes bushings worden aangeduid in Street (of Tkp), Normal (of regular) en Tall. Street bushings vind je voornamelijk in skateboard style trucks, zoals Independent en Destructo trucks en zijn lager dan Normal bushings die doorgaans in ‘Reversed Kingpin Trucks' zitten zoals Paris of Caliber Trucks. Tall bushings zijn de hoogste bushings en zijn veel te vinden in trucks die bij het downhill en freeriden worden gebruikt, deze zijn, zoals de naam al suggereert het hoogste van de drie. Let bij het kopen van Longboard Bushings dus op welke trucks je hebt.

Washers

Bushings worden ingedrukt tijdens het sturen en zorgen ervoor dat de truck weer terug in de rechtdoor positie komt. Washers zijn de metalen ringen die tussen je baseplate en de bottom bushing en tussen de top bushing en de kingpin nut zitten. Omdat bushing washers beïnvloeden hoe je truck stuurt vertellen we er hier wat meer over. Omdat bushings eerst zullen vervormen voordat deze ingedrukt worden kan een zogeheten cup washers deze vervorming tegen gaan. Het tegen gaan van deze vervorming zorgt voor een beperkter maar stabieler gevoel. Dat komt omdat de opstaande randen van deze washer de vervorming grotendeels tegengaan. Is de vervorming van de bushing juist wenselijk, kies dan voor een platte, ook wel ‘flat washer' genoemd. / sleeved washer of bushinginserts.

Lees meer
Bushings kopen bij Sickboards de Longboardwinkel

Filteren op

Merk

more... less

Bushing Shape

Durometer

A A

Prijs

Kleur

Filter

Er zijn 743 producten.

Item 1-16 van 743 in totaal item(s)