Downhill / Freeride Decks Longboard, Slide, Shop

Downhill / Freeride Decks

Een longboarder die met hoge vaart op een bergpas naar beneden rijdt en lange drifts doet om vervolgens door een haarspeldbocht heen te vliegen. Dit is het plaatje van de meest sensationele vorm van longboarden! Deze stijl noemen we downhill / freeride. 

Freeride 

Bij freeride gaat het om de beleving van het glijden op je wielen en is het maken van zo lang mogelijke slides één van de uitdagingen. Er worden technische slides uitgevoerd waarbij je vaak je handschoenen niet nodig hebt, deze slides worden standup-slides genoemd. Tijdens het sliden slijten de wielen en worden er lijnen achtergelaten op het asfalt, zogeheten ‘thanelines', en visualiseren de lengte van de slide. Het wegslijten van de wielen is onderdeel van de sport, zo kan je snel een ander wiel gaan proberen!

Downhill 

Zo hard mogelijk een heuvel of bergpas naar beneden rijden is waar het bij deze stijl om draait. Je zoekt de grens op van tractie, probeert zo kort mogelijk te remmen en probeert de ideale lijn te vinden om zo snel mogelijk de bocht door te sjezen. Dit is de kick van downhill longboarding. De uitdaging is natuurlijk om de snelste te zijn en dus als eerste over de finish te komen. Daarom heeft in 1996 de organisatie IGSA besloten wedstrijden voor de sport te gaan organiseren.

Soorten Decks

Voor beide stijlen longboarden is er ruime keuze wat betreft decks. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat het stijve decks (‘Stiff stable') zijn die over meer concave beschikken dan andere stijlen boards. Al kan een freeride longboard ingezet worden voor downhill en andersom, zijn sommige soorten decks meer geschikt voor de één dan de andere stijl.

Top Mounted decks hebben de meeste hefboomwerking op de trucks. Dit komt mede omdat je precies bovenop de truck kan staan en dat maakt dat deze soort deck het snelst reageert op je stuurbeweging. Waar op lage snelheid dat direct sturen heel aangenaam is kan het als erg onstabiel worden ervaren als je op een bepaalde snelheid komt. Wel heb je meer grip in de bochten, dit komt omdat een top mount deck meer neerwaartse kracht uitoefent op de wielen. Deze boards kunnen snel in een slide gezet worden, en er weer uit.

Dropthrough/dropped decks zijn stabieler dan Topmount decks wat ze erg geschikt maakt om op snelheid te rijden. Ook is het maken van slides makkelijker door het verlaagde zwaartepunt van het deck, waardoor er meer kracht zijwaarts wordt gegenereerd t.o.v. de Topmount. Waarom zie je dan zoveel topmount boards in het downhill? Omdat dropthrough en dropped decks minder grip hebben in de bocht en is het moeilijker om korte slides te doen wat wel met een top mount kan. 

Conclusie

Voor het freeriden zijn dropthrough en dropped boards uitermate geschikt, ze zijn stabiel op snelheid en sliden gemakkelijk. Een topmount board stuurt echter scherper de bocht in wat ook enorm voordeel kan zijn bij het freeriden.

Een topmount heeft meer grip in de bochten, waardoor je harder de bocht door kan. Hij remt harder dan een ander soort board en is makkelijker uit een slide te halen. 

Wanneer je begint met downhill heb je nog niet zo veel grip nodig en is een dropped en/of drop through deck ook uitermate geschikt.

Deze herkenningspunten worden ook wel ‘features' genoemd. Voorbeelden van deze features zijn ondere andere ‘pockets', ‘drops' en ‘concave'. Een freeride deck kan beschikken over vele features en deze lichten we toe in het hoofdstuk Features.

Features

Pockets

Dit zijn plekken op je board waar je voet het meeste ‘houvast' heeft wanneer de rijder een scherpe bocht of een slide maakt. Deze houvast wordt ook wel ‘lock-in' genoemd en is een feature waar de voorkeur per rijder kan verschillen. Deze pockets bevinden zich bij voorkeur aan de uiteinden van het board en worden soms door de shape van het board gecreëerd. Zo zorgt de horizontale drop van een Landyachtz Switchblade, voor zo'n pocket.

Een ander voorbeeld is een radial drop, hierbij zorgt een ronde bult aan het uiteinde van het deck ervoor dat je je voet onder elke gewenste hoek hier tegen aan kan zetten en functioneert deze tevens als een foot- of toestop.

Al volgt de uitleg van w-concave hieronder, deze concave draagt ook zeker bij aan dat lock-in gevoel, door net te beginnen op de voetpositie (of eindigen vanuit het midden van het deck gezien). En als laatste willen we een ‘dome' benoemen, dit is een bult, een soort van mix tussen een korte w-concave en een radial drop is. Deze zorgt tevens voor lock-in. 

Concaves

Concave is de curve over de breedte van het deck. Deze zorgt ervoor dat je makkelijker kan sturen en geeft je houvast in de bochten. Het kiezen uit de verschillende soorten concaves kan heel lastig zijn en is enorm persoonlijk.

Alle genoemde soorten concaves lenen zich voor downhill zowel als freeride decks.      

We kunnen de soorten concave uiteen zetten in vier verschillende soorten;

  • Radial, Progressive, Tub en W-concave.
  • Radial (of soms Taco-concave genoemd) is uit zich in een constante curve over de breedte van het deck.
  • De Progressive-concave is iets vlakker in het midden en de hoeveelheid concave neemt naar de randen toe.
  • Een Tub concave, heeft de neiging vlak te zijn in het midden met de meeste, of alle concave aan de buitenste randen van het bord.

Concave met een bult in het midden wordt W-concave genoemd. De verhoogde bult in het midden van de concave is een hefboompunt en kan erg handig zijn voor downhill-specifieke boards. De W-concave zorgt voor extra hefboomwerking en geeft houvast bij het doen van Toeside slides. De w-concave kan ook een mooi referentiepunt geven wanneer je in speedtuck gaat staan, zeker wanneer je een heuvel afraast, want wat het laatste dat je dan wilt doen is kijken waar je voeten staan.

  • Radial
  • Progressive
  • Tub
  • W

Directional / Symmetrical Shape

Bij freeriden heeft een symmetrisch deck het grote voordeel dat wanneer je na het sliden in de ‘switch stance' komt te staan. Bij de zogenaamde “180-slide” waarbij je, samen met je board 180° draait, kom je in deze switch stance terecht. Hierbij wordt je voorste voet van je ‘stance' nu je achterste voet is en vice versa. Hier helpt de symmetrie van je freeride deck je omdat dezelfde ‘herkenningspunten' (features) zich zowel voor- als achterop je deck bevinden.

 

dezelfde breedte aan de voor- en achterzijde board, vaak ook met de features zoals een (radial-) drop of een w-concave die vanuit het midden van het board naar de uiteinden van het board op dezelfde plek stopt. Dit is een 

Directional kan je onderscheidt maken tussen de features en zo ezen voor verschillende breedte voor als achter. Soms kan dit ook gewicht schelen wat weer ten gunste is van acceleratie.        

DH Omdat het sliden hoofdzakelijk wordt gedaan om af te remmen voor de bocht, ook wel pre-drifts genoemd, komt de rijder zelden in switch terecht. Daarom zijn deze downhill decks zelden symmetrisch en beschikken ze over features die misschien enkel op de voor of achterkant zitten.

Wheelbase (options)

De wielbasis van freeride en downhill decks varieert over het algemeen tussen de 20 tot 30 inches, waarbij een lange wielbasis stabiel en een korte wielbasis wendbaar is. Meestal kiest men een bepaalde wielbasis uit ervaring. Gelukkig hebben veel decks tegenwoordig opties in de wielbasis door het voorboren van meerdere schroefgaten. Zo kan de rijder variëren en experimenteren met de verschillende lengtes. Wanneer er niet meerdere opties beschikbaar zijn adviseren wij decks met een langere wielbasis voor grotere rijders en een kortere wielbasis voor kleinere rijders. 

Built in wedge/dewedge

Sommige decks hebben door hun vorm een hoek op de plek waar de trucks aan het deck bevestigd worden. Deze hoek kan ervoor zorgen dat de truck meer of minder gaat sturen, dit is afhankelijk van het board. Zo heeft een symmetrisch board vaak aan voor en achterzijde dezelfde wedge. Loaded Tesseract

Maar sommigen hebben aan de voorkant, meer en aan de achterzijde minder stuur. Voorbeeld is de Landyachtz Evo.   

Lees meer
Downhill / Freeride Decks kopen bij Sickboards de Longboardwinkel

Filteren op

Merk

more... less

Board

Gebruik

Decklengte (cm)

Decklengte (inch)

Kicks

Montage Trucks

Drop in Deck

Bouw

Prijs

Kleur

Filter

Er zijn 98 producten.

Item 1-32 van 98 in totaal item(s)