Skateboard Wielen Skate , Street, Shop

Skateboard Wheels

Size

De maten van skateboard wielen zou je in drie verschillende maten kunnen indelen.

 

Wielen van 50-53mm hebben een hoge acceleratie en zijn licht van gewicht, deze worden veel gebruikt bij het ‘street' skateboarden. Door hun lichte gewicht gaan technische (flip-) tricks gemakkelijker dan met groeter wielen.  

 

Het allround wiel is tussen de 53-56mm groot en heeft een goede balans van stabiliteit, gewicht en rolsnelheid. Wanneer je wielen zoekt om zowel op straat als in het skatepark te rijden, zijn deze maten wielen het meest geschikt voor jou!

 

Als laatste, de grootste formaten wielen van 57-60mm. Deze maat wielen vindt je onder boards die gemaakt zijn voor snelheid zoals op cruiser, filmer boards maar ook in de pool, halfpipe en vert! Deze wielen zijn weliswaar het zwaarste, maar hebben tevens de hoogste rolsnelheid. Niet alleen de maat van het wiel bepaalt of het wiel snel of comfortabel rolt, de volgende eigenschap hardheid heeft hier ook mee te maken.

Durometer

De durometer zegt hoe hard het wieltje is en bij het skateboarden hanteren we naast de A-schaal ook de B-schaal. Er zijn namelijk wielen die veel harder dan 100a zijn waardoor deze in een andere schaal terechtkomen.

 

Filmer en cruiser wielen zijn echter de zachte wielen, waar verreweg de meeste wielen ‘hard wheels' zijn met 90a of harder, zijn deze wielen zo'n 80a. Deze wielen zijn ideaal om over doorgaans slecht wegdek te cruisen of om op een filmerboard te gebruiken. ‘Street' zijn een stuk harder met zo'n 95 tot 101a. Het wegdek op de meeste ‘spots' is niet ideaal voor skateboards en daar is rekening mee gehouden in de hardheid van deze wielen. Door net even een zachtere durometer, krijg je genoeg rebound van het urethaan om het wegdek te kunnen rijden zonder dat je volledig van je board af trilt en zijn ze hard genoeg om met slides niet stil komen te staan.

 

De laatste en hardste wielen worden doorgaans in skateparks en banen gebruikt. Denk aan een halfpipe of bowl waar het oppervlak zo glad is dat de hardste wielen voor de meeste rolsnelheid zorgen. Deze wielen vinden zijn ruim honderd 100a en gaan van zo'n 81 tot 84b! 

 

Shapes

Skateboard wielen kunnen naast de grote in diameter ook verschillen in de vorm waarin deze gemaakt zijn. We gaan kijken naar onder andere de afwerking van de randen, het contactoppervlak en breedte van de skateboard wieltjes.

 

De soort randen van het wiel hebben invloed op de manier waarop het wieltje reageert met een obstakel wanneer je grind uitvoert. Zo kan een rechte rand zorgen voor een ‘lock in' gevoel tijdens het grinden omdat deze er simpelweg makkelijker achter blijft hangen dan een ronder wiel. Een ronde afwerking zorgt voor een stabieler wiel en maakt het landen van rotaties weer gemakkelijker. Een van de meest populaire shapes is de connical, een wielshape die er tussenin zit. Deze eigenschappen vaak in combinatie met het rij oppervlak oftewel contact patch. De Contact patch heeft impact op de snelheid, grip en comfort van skateboard wheels. Zo geeft een groter oppervlak meer rijcomfort en controle over je slide waar een smaller wiel een grotere rol snelheid en een snellere (flip) rotatie geeft. Vervolgens geldt dat een breder wiel langer meegaat en een smaller lichter is qua gewicht.

 

Core

De binnenkant van je wiel, waar de lagers in het wiel zitten heet de ‘core'. Bij veel wielen bestaat deze core uit hetzelfde materiaal als het wiel zelf, polyurethaan. Maar wat we steeds vaker zien bij skateboard wieltjes is er een kern van een ander materiaal in het urethaan is meegegoten. Deze kern is vaak van versterkt plastic gemaakt. Dit resulteert in een meer nauwkeurige kern en kan zorgen dat de lagers langer meegaan ook is deze ‘core' vaak van een lichter materiaal gemaakt en wordt het wiel in verhouding lichter dan wanneer deze kern van urethaan zou zijn. Dus ben je op zoek naar een lichter wiel of wil je dat je lagers langer meegaan? Kies dan voor een wiel met een core.

 

Samenvatting:

 

Sizes:

50-53mm Street 

53-56mm Allround

57-60mm Pool/Vert

 

Durometer:

80a/60b: Cruiser en filmer wheels

95 tot 101a (81b): Street wheels

81b tot 84b: Pool en park wheels

 

Shapes:

Hoekige rand= meer lockin tijdens grinds , ronde rand= stabieler, land makkelijk

Contact Patch: groot= rijcomfort en slide controle, klein= hoge rol- en rotatiesnelheid

Breedte: breed= duurzaam, smal=licht in gewicht

 

Core:  

Lagers passen nauwkeuriger in het wiel -> lagers gaan langer mee

De plastic core vervangt het urethaan -> maakt het wiel lichter

 

Lees meer
Skateboard Wielen kopen bij Sickboards Skateboard winkel in Den Haag

Filteren op

Merk

more... less

Diameter

mm mm

Durometer

a a

Prijs

Kleur

Filter

Er zijn 394 producten.

Item 1-16 van 394 in totaal item(s)