Buy the best Longboard Wheels at Sickboards

Longboard wielen Cruise, Slide, Downhill

Longboard Wielen

Wil je nieuwe longboard wielen kopen? Zoek dan niet verder, Sickboards heeft voor elk type board de juiste wielen. Van cruiser wielen om te carven op de boulevard tot downhill wielen om elke berg de baas te zijn. Ook voor je skateboard of mini cruiser kan je bij ons terecht want we hebben ruime keuze longboard wieltjes zodat je vlot van a naar b te rollen.

 

Maar waar zoek je een wiel op uit? Dit is afhankelijk van je board en waar je deze voor gebruikt. We hebben categorieën gemaakt zodat je snel op zoek kan gaan naar het beste wiel voor jouw board!

 

Wil je meer weten over de verschillen van longboard wielen en hoe deze invloed hebben op het rijgedrag? Kijk dan hieronder waar we een overzicht hebben gemaakt van de verschillende eigenschappen.

 

  • Durometer
  • Diameter
  • Breedte
  • Contactoppervlak
  • Core Positie
  • Lip profiel
  • Stoneground

 

Diameter: Over het algemeen wil je een zo groot mogelijk wiel op jouw board. Want met grotere wielen rijd je gemakkelijker over oneffenheden in het wegdek. Waarom dan niet het allergrootste wiel kiezen? Omdat de kans aanwezig is dat een te groot wiel tijdens het sturen het deck kan raken (wheelbite) en zorgt dat je, vaak onverwachts tot stilstand komt met soms een val als gevolg. Ook is een groter wiel zwaarder, wat invloed heeft op het doen van tricks of wanneer je met het openbaar vervoer reist en je je board moet dragen. Een kleiner wiel komt sneller op gang, waar een groter wiel hogere topsnelheid haalt.

 

Durometer: De meeste wielen op een longboard zijn tussen de 78a en de 82a en worden in de volksmond ook wel softwheels genoemd, waar skateboard wielen vaak tussen de 90a en 100a zijn. Dus hoe hoger de durometer, hoe harder het wiel. Over het algemeen geldt dat zachtere wielen comfortabeler rijden dan hardere wielen.

 

De hardheid van je wiel heeft ook invloed op de hoeveelheid grip. Zo verlies je met een harder wiel sneller grip op het wegdek, wat misschien niet tijdens het cruisen, maar wel wenselijk is bij het sliden. 

 

Breedte: Een breder wiel heeft meer grip op het wegdek dan een smal wiel en ook rijd een breder wiel vaak comfortabeler dan een smal wiel omdat het gewicht verdeeld wordt over een breder oppervlak. Een breder wiel ondervindt wel meer wrijving dan een smal wiel, wanneer je veel bochten maakt is dat niet altijd even wenselijk, maar wanneer je snel wil remmen sta je sneller stil met een breed wiel. 

 

Contactoppervlak: We maken onderscheid tussen de breedte en het contactoppervlak omdat de rand (de lip) van het wiel op verschillende manieren afgewerkt kan zijn, daarover later meer. Bij sommige disciplines kan het contactoppervlak van een wiel enorm uitmaken en bepalen of je een bocht doorkomt of dat je de bocht uitglijd. 

 

Core positie: Verteld waar de kern en dus de lagers in het wiel zitten. Dit kan precies in het midden zijn (centerset), uit het midden (offset) of helemaal aan de zijkant van het wiel (sideset). Deze verschillende posities hebben niet alleen invloed op het uitsteken van het wiel (onder je board vandaan), maar ook de grip die wiel heeft tijdens het maken van bochten maar vooral slides. Zo heeft een centerset wiel het meest grip en het sideset wiel het minste grip. Wanneer je op zoek bent naar een wiel om mee te sliden hebben de de centerset als gunstige bijkomstigheid dat je ze kan flippen. Omdat de core precies in het midden van het wiel zit kan je ze roteren wanneer ze niet evenredig afslijten.

 

Lipprofiel: Ook de randen van de wielen kunnen op verschillende manieren afgewerkt zijn. Zo kan de rand (de lip) van het wiel recht (square) zijn wat betekend dat zo goed als de totale breedte van het wiel gelijk is aan het contactoppervlak, dit profiel heeft het meeste grip. Een andere afwerking is een afgeronde lip (round), deze afwerking zie je veel bij wielen bedoeld voor het sliden. Deze afwerking zorgt er namelijk voor dat het wiel makkelijk overgaat van grip naar slip, het moment dat je board gaat sliden (dit moment noemen we ‘uitbreken'). Er is ook een profiel wat er tussenin zit wat betreft de hoeveelheid grip, waarbij de lip is afgeschuind (beveled).

 

Stoneground: Sommige wielen zijn stoneground afgewerkt. Dit betekend dat het contactoppervlak van te voren opgeruwd is zodat je het wiel sneller kan ‘inbreken'. Het inbreken van een wiel is het proces waarbij je een nieuw wiel gaat sliden zodat deze in het vervolg makkelijk slide. Tijdens het sliden wordt het wiel op een vergelijkbare manier opgeruwd en deze stoneground finish helpt het proces te verkorten. Waarom liever snel ingebroken? Omdat een niet ingebroken wiel erg onvoorspelbaar kan sliden wat als onprettig wordt beschouwd. Het wiel kan nog teveel grip hebben of (gek genoeg) juist te weinig. Sommige fabrikanten noemen deze afwerking ook wel ‘pre-broken in'.

     

All Terrain

Dit zijn waar je niet perse op straat hoeft te blijven, sommige wielen in deze categorie kan je heus offroad! De meeste wielen in deze categorie zijn vanwege hun grootte (en gewicht!) voornamelijk geschikt voor e-skateboards.

 

Wiel eigenschappen: diameter 100mm en groter, hardheid ~78a maar ook luchtbandjes, round lip, centerset en groot contact patch.

 

Cruise wheels

Cruisen kan eigenlijk op elk soort wiel, maar over het algemeen genomen kiest men voor een zo groot mogelijk wiel met een zachte durometer voor voldoende grip.  

 

Wiel eigenschappen: Diameter 65mm tot zo'n 75mm, Hardheid 78a-82a, Lip profiel  square of round, kern Center- of Offset.

 

Downhill Wheels

Elk jaar strijden de wiel merken opnieuw om te kijken wie het snelste wiel kan ontwikkelen om vervolgens het downhill seizoen mee te domineren.

Niet alleen is het belangrijk dat het wiel snel is, ook moeten de racers zo hard mogelijk de bochten door en snel af kunnen remmen. Deze eigenschappen uiten zich in wielen met een grote diameter met een breed contactoppervlak. 

 

Wiel eigenschappen: Diameter van 70mm tot zo'n 80mm, Hardheid 74a-80a, Contact Patch van ongeveer 65mm; Lip profiel square en een Offset kern.

 

Freestyle/Dance Wheels

Voor deze beheersing worden kleinere wielen gebruikt dan voor Cruiser Boards want comfort en grip zijn minder belangrijk het gewicht daarentegen wel. Zo zijn tricks makkelijker uit te voeren met lichtgewicht wielen en is het landen van deze truken makkelijker wanneer het wiel niet al te veel grip heeft. Zo zien we dat de wielen vaak beschikken over een grote core. Deze kunststof core dient niet alleen om het urethaan te ondersteunen maar ook om het zwaardere urethaan te vervangen. Door dit ondersteunen vervormt de lip van het wiel minder dat zorgt voor minder grip. Al zijn de lijnen tussen Freestyle en Longboard Dancing aan het vervagen, zie je vaak net iets kleinere wielen 60-65 en de net iets grotere op de ‘Dancers' 65-70mm.

 

Wiel eigenschappen: Diameter van 60mm tot zo'n 70mm, Hardheid 78a-86a, klein Contactoppervlak, Lip profiel round en een Center- of Offset kern.

 

LDP (Long Distance) Wheels

Deze wielen zijn gekenmerkt door hun grote diameter met grote core. In combinatie met, een in verhouding smalle contact patch zorgen deze voor een hoge rolsnelheid. Bij deze wielen wordt er gezocht naar de ultieme balans van rendement grip momentum. Soms maakt men gebruik van zogeheten “Split-Duro” configuraties. Dit betekend dat de voorste wielen een andere hardheid hebben ten opzichte van de achterwielen. Dit zien we voornamelijk bij Longboards die ingesteld zijn om te pumpen. De voorwielen ondervinden meer wrijving door hun scherpe stuurvermogen / kleine draaicirkel en door de concentratie van gewicht op de voorzijde worden er hardere wielen aan de voorzijde gekozen (voor minder wrijving) en zachtere aan de achterzijde (voor meer grip).

 

Wiel eigenschappen: Diameter van 75mm tot zo'n 90mm, Hardheid 75a-83a, klein Contactoppervlak afhankelijk van de grootte van het wiel 45-55mm , Lip profiel rond of afgeschuind en een Center- of Offset kern.

 

Old Skool / (mini) Cruiser Wheels

Mini cruiser wielen hebben een durometer die over het algemeen gelijk is aan die van cruiser boards met uitschieters tot medium hard (90a). Door de korte wielbasis en het vaak beschikken over een kicktail, maakt dit de boards enorm wendbaar en daar sluiten de wielen zich op aan. Dit doen ze door de wielen af te ronden en te voorzien van een klein contactoppervlak.

Voor de Old Skool wielen grijpt men vaak terug naar ‘De Look' van toen maar wordt deze gecombineerd met het comfort van vandaag. De hardheden van deze laatste zijn vaak ook een stuk hoger, zodat deze in het skatepark tot hun recht komen. 

 

Wiel eigenschappen: 55mm-65mm; Contact Patch; 20mm-40mm; 78a-100a; Round Lips en Centerset Cores.

 

Rain Wheels

Regen groeven in de wielen zorgen ervoor dat het water tussen het wegdek en de wielen wordt afgevoerd zodat je meer grip hebt dan wanneer je deze groeven niet zou hebben. Meest voorkomend in de race scene, maar nu ook bij de LDP en E-Skate populair. Bij het downhill longboarden heb je een groot voordeel op je tegenstanders omdat je harder het parcour af kan gaan. Als je grote afstanden aflegt of dagelijks pendelt naar het werk, kan er soms wel eens een buitje vallen en is het prettig wanneer je wielen grip behouden ondanks het natte wegdek.    

 

Wiel eigenschappen: Diameter van 70mm tot zo'n 85mm, Hardheid 74a-80a, Contact Patch van ongeveer 55mm; Lip profiel square en een Offset kern.

 

Slide Wheels

Slide wielen zijn er in verschillende vormen en maten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld variëren van afwerking, kernposities en hardheid. Dit komt omdat er niet alleen verschillende manieren zijn om te sliden (denk aan hands down, stand up en tech sliden), maar ook de lengte en gewicht van de rijder spelen een rol. Zodoende is het erg moeilijk voor ieder het juiste wiel aan te wijzen en ook heeft ieder zijn eigen persoonlijke voorkeur. 

 

Veel merken kiezen ervoor om hun slide wiel met een gecentreerde kern uit te brengen want de centerset wielen kan je ‘flippen'. Zo kan je niet alleen wisselen van links-rechts en voor-achter, maar ook het wiel ‘draaien' zodat je de binnen- en buitenkant wisselt. Zo kan je de wielen geleidelijker af laten slijten.

 

Echter zijn er ook wielen die eruit zien alsof ze centerset zijn, maar toch stiekem een beetje offset zijn. Dit wordt gedaan zodat je net even een betere balans hebt tussen ‘grip en slip'.  

 

Vooral grotere wielen die gemaakt zijn om te sliden hebben een zogeheten ‘Core',  Deze kunstof kern zorgt ervoor dat het urethaan ondersteunt wordt tijdens het sliden en minder vervormt. Hierdoor blijft de druk van het urethaan op het asfalt wat meer gelijk en dat resulteert in een voorspelbare slide, en dat is wat je wil! 

 

Wat ook belangrijk, en het mede zo moeilijk maakt, is dat de merken verschillende recepten (formule) wielen maken. Dus afgezien van alle benoemde wiel eigenschappen, verschillen ze ook nog eens van formule. Sommige formules zijn zo samengesteld dat het wiel zodanig afslijt tijdens het sliden dat deze een spoor achterlaat, de zogeheten ‘Thanelines'. Ook benoemen sommigen de slide karakteristiek. Een voorbeeld hiervan is een wiel van het merk Sector 9; ‘Butterballs' wielen, deze hebben een ‘buttery slide', daarover in de buyer's guide meer.

 

Wiel eigenschappen: 65mm-70mm; Contact Patch ~45mm; 75a-86a; Round Lips; Offset, Sideset en Centerset Cores.

 

Special Wheels (Led/Spark/Shark)

De categorie zegt het eigenlijk zelf al, hier hebben we de wielen die zich onderscheiden van de rest door hun unieke eigenschappen. Zo heeft de één geïntegreerde led lichtjes, die aan de hand van een dynamo licht geven wanneer je erop rijd, een ander vuursteentjes in de urethaan verzonken waardoor het wiel vonken geeft tijdens het sliden. Als laatste hebben we wielen met een uniek design opgenomen in de categorie.

 

Wiel eigenschappen: 60mm-75mm; Contact Patch verschillend; 75a-82a; Round, square en beveled lips; Offset, Sideset en Centerset Cores.

 

Tech Slide

Deze wielen worden gekenmerkt door hun geringe formaat en smalle contactoppervlak. Naast de grootte hebben deze wielen een hoge durometer wat er voor zorgt dat ze weinig weerstand hebben en daardoor moeiteloos sliden. Voorheen werden vooral skateboard decks en wielen gebruikt voor deze beheersing waar nu longboard merken op zijn ingesprongen door het maken van hybride boards en wielen specifiek voor deze beheersing. Voorbeelden: Orangatang Onsens & Seismic Booster

 

Wiel eigenschappen: 55mm-65mm; Contact Patch ~25mm; 95a-101a; Round Lips en Centerset Cores.

Lees meer

Filteren op

Merk

more... less

Wiel gebruik

Gebruik

Diameter

mm mm

Durometer

a a

Core positie

Prijs

Kleur

Gebruik

Filter

Er zijn 536 producten.

Item 1-16 van 536 in totaal item(s)